dimarts, 17 de març del 2009

Queimada


La Queimada es una beguda alcohòlica típica de Galicia, segons la llegenda aquesta beguda, desprès de pronuncia un conjur et protegeix de qualsevol maledicció i mantenir als esperits i altres coses allunyats de un mateix.

Temps de Preparació – Entre 35 i 40 minuts.
Dificultat - Mitjana
Principal aliment - Aiguardent
Comensals - 20 persones

INGREDIENTS

1 litre d'Aiguardent
1 pell de Llimona
1 pel de Taronja
1 Poma
225 grams de sucre
1 cullerada de grans de cafè natural
1 cullerada de vi negre

PREPARACIÓ

1. En un recipient de fang cuit s'aboca l'aiguardent i el sucre en la proporció d'uns 120 grams d'aquest per litre d'aquell, s’aboquen els altres ingredients i es remou tot.

2. En un recipient més petit s'agafa a part una petita quantitat de Queimada, sense llimona ni cafè (només l'aiguardent i el sucre dissolt), es mullen les vores del cullerot amb la beguda i se li cala foc. Quan estigui cremant es fica el cullerot en el recipient gran fins que el foc s'estengui per tota la superfície. A continuació es remou lentament deixant que pugin les flames de l'alcohol i creant cascades amb elles.

3. A continuació es posa en el cullerot sol sucre i es col•loca sobre la Queimada fins que aquest es fon convertint-se en caramel, que s'aboca sobre les flames de la Queimada i es remou.

4.S’agafa l’aiguardent del recipient amb un cullerot, s’alça i es torna a deixar caure entre les flames (vigilant que es perillós) fins que consumit l'alcohol la Queimada s'apagui per si sola, o només quedin les vores cremant, que no s'apaga.

5. Quan es comença a apagar, però mentre l'aiguardent encara crema, es recita el "esconxuro", o l’encanteri.

6. Es serveix la Queimada calenta, quan s'hagi apagat gairebé per complet, incloent també els grans de cafè, closca de llimona, trossos de poma i taronja i es beu. A vegades cal bufar per apagar alguna de les flames que arriben al got, per no cremar-se.

Per: Felip Nicuesa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada